Čo vidieť v Paríži za týždeň

Paríž je hlavné a najväčšie mesto Francúzska (známe aj ako mesto svetla, módy, lásky) je ideálnou destináciou na týždenný výlet. Okrem ikonických pamiatok ponúka neopakovateľnú atmosféru plnú histórie, kultúry a rôznych gurmánskych zážitkov. Aj za týždeň je možné vidieť to najlepšie z Paríža. Toto mesto nie je tak ďaleko a let do Paríža trvá cca 2 hodiny. Najpohodlnejšia a najrýchlejšia doprava v meste je samozrejme metro. Je možné kúpiť aj týždenný lístok, ktorý návštevník za týždeň určite maximálne využije. Počas mojej návštevy prebiehali olympijské hry Paríž 2024 a preto boli niektoré časti mesta nedostupné.

Paríž 2024

 

Eiffelova veža, Socha slobody, Trocadéro a Champs-Élysées a Víťazný oblúk

Eiffelova veža

Eiffelova veža je najznámejšia pamiatka mesta, ktorú je nutné vidieť zblízka. Priamo pod vežou sú drobné bufety, kde si môžete dať kávu pod touto ikonickou stavbou. Ak chcete ísť hore, môže to byť trochu náročnejšie. Pešo po schodoch sa dostanete na druhé poschodie. Na úplný vrchol sa dá dostať iba výťahom. A to počas sezóny bude časovo náročné pre obrovské množstvo turistov. Odporúčané je kúpiť lístky vopred s dostatočným časovým predstihom, aby neboli vypredané. Dajú sa kúpiť aj na mieste, ale treba si ich vystáť v dlhom rade. V okolí veže sú viaceré promenády ako Promenade Marie de Roumanie, Promenade d'Australie...

Eiffelova veža

Eiffelova veža
Eiffelova veža
Eiffelova veža
Eiffelova veža

 

Ak sa už nachádzate pri Eiffelovej veži, kúsok ďalej priamo na Seine je množstvo lodí, ktorými sa dá uskutočniť plavba po rieke Seina. Plavba patrí k neopakovateľným zážitkom a počas približne hodinovej plavby je vidieť všetky známe pamiatky. Nezabudnite si všimnúť aj početné mosty, ktorými je Paríž známy. Niektoré z nich sú doslova umelecké diela.

Plavba po Seine - ukážka

 

Socha slobody

Len na skok od Eiffelovky nájdeme Sochu slobody. Ide o kópiu tej americkej, nachádza sa na západnom konci umelého ostrova známom ako L'Île aux Cygnes, v preklade Ostrov labutí. Je pomerne úzky, len asi 11 metrov široký, no meria približne 850 metrov na dĺžku. Táto socha je otočená smerom k Atlantiku a symbolizuje priateľstvo medzi oboma krajinami. Skvelé sú výhľady na mesto a celkom tiché prírodné prostredie.

Socha slobody Paríž

Socha slobody v Paríži

 

Trocadéro

Námestie Trocadéro priamo oproti Eiffelovej veži. V čase mojej návštevy tam boli športové udalosti olympiády a samotné námestie teda nebolo dostupné. Počas iných dní je to výborné miesto na fotografie a výhľady na Eiffelovu vežu.

Víťazný oblúk

Túto stavbu dal postaviť Napoleon Bonaparte na znak svojich vojenských úspechov. Má výšku cca 50 metrov a je možné dostať sa na vrch. Vstupné sa mi osobne zdalo dosť veľa, preto som ho vynechal. Najširšia ulica vedúca od oblúka nadol je známa ako Champs-Élysées. Prestížna obchodná ulica plná známych značiek, kaviarní, reštaurácií stojí za návštevu. Treba ju prejsť od oblúka celú, na jej konci sa naskytnú skvelé fotografické pohľady na Víťazný oblúk.

Víťazný oblúk

Víťazný oblúk

 

Louvre

Múzeá Louvre sa nachádzajú v paláci Louvre pri Seine. Rozlohou sú tretie najväčšie múzeá na svete a obsahujú hodnotné zbierky umenia a predmetov z celého sveta. Na ne je nutné rezervovať si celý deň. Výška vstupného do Louvre je príjemným prekvapením. Ceny začínajú od 22 eur, podľa predajcu u ktorého kupujete. Vstupujete cez známu presklenú pyramídu. Treba sa pripraviť na kilometre, ktoré nachodíte v priestoroch múzeí a veľké počty návštevníkov. V týchto múzeách je nutné vidieť okrem iného aj najznámejšie dielo od Leonarda da Vinciho - Mona Lisa, alebo Madonu v skalách. Mona Lisa je popri iných veľkoformátových obrazoch celkom malá a dostať sa ku nej znamená pretlačiť sa množstvom ľudí.

Zaujímavé je aj okolie Louvru, Jardin du Carrousel s oblúkom Arc de Triomphe du Carrousel a ďalej na západný smer aj Jardin des Tuileries.

Louvre

Vstup do Louvre a olympijské kruhy

Louvre
Louvre

Madona v skalách a Mona Lisa

Arc de Triomphe du Carrousel

Jardin du Carrousel a Arc de Triomphe du Carrousel

 

Montmartre a Sacré-Cœur, Moulin Rouge

Montmartre

Umelecká štvrť s úzkymi uličkami, kde kedysi žili maliari ako Picasso a Van Gogh. Jedna z najkrajších štvrtí v Paríži, dotvorená tým, že je situovaná na miernom kopci.

Montmartre

Bazilika Sacré-Cœur

Na vrchu vyššie spomenutého kopca stojí Chrám najsvätejšieho Ježišovho srdca. Už na vrchu kopca pred chrámom sú krásne výhľady na celé mesto. Na plotoch všade v okolí je množstvo zámok lásky. Vstup do chrámu je bezplatný. Je treba akurát prejsť kontrolou, čo pri tom počte návštevníkov môže chvíľku trvať. Ak si chcete vychutnať neopakovateľné výhľady na Paríž, nechce sa vám dlho čakať a chcete nejaké euro ušetriť, Bazilika Sacré-Cœur je jedinečná príležitosť. Vstup do kupoly stál v čase mojej návštevy len 8 eur. Pešo je treba prejsť takmer 300 schodov. Niektoré úseky točitých schodov a chodieb sú veľmi úzke a môžu pôsobiť klaustrofobicky. Odmenou však budú fotografické výhľady na celé mesto porovnateľné s Eiffelovou vežou.

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur

Bazilika Sacré-Cœur - výhľad z kupoly

Moulin Rouge

Moulin Rouge je svetoznámy francúzsky kabaret na Boulevard de Clichy v Monmartre. Je známy predovšetkým ako červený mlyn. Celé okolie je známe predovšetkým početnými nočnými klubmi a zábavnými podnikmi.

Moulin Rouge

 

Versailles

Zámok Versailles bude tvoriť celodenný výlet. Je to nádherný kráľovský palác s obrovskými záhradami. Spoznáte život francúzskych kráľov naživo. Je potrebné pripraviť sa na prejdenie kilometrov v záhradách a aj v paláci. Záhrady sú známe svojou krásou a fontánami. Odporúčam ich prejsť celé a nevynechať žiadnu sekciu. Do areálu nie je problém dopraviť sa z centra Paríža vlakovou dopravou, ktorá je súčasťou metra. Cesta trvá približne 20 minút. Hľadajte žltú C line metro / RER trať. Vedie popri celej Seine a stačí vystúpiť na stanici Château de Versailles.

Versailles

Versailles

 

Notre Dame

Katedrála známa aj ako Chrám Matky Božej v Paríži. Túto ikonickú pamiatku postihol 15. apríla 2019 obrovský požiar, ktorý zničil strešnú konštrukciu. V súčasnej dobe je na katedrále vidieť progres v stavebných prácach a obnove. Prítomné obrovské lešenia a žeriav nasvedčujú o prebiehajúcich prácach. Zrútená veža katedrály je v podstate obnovená a z prednej časti by niekto ani nepovedal, čo sa tam v roku 2019 odohralo. Katedrála je na malom ostrove Île de la Cité uprostred Seiny. Na tomto ostrove je ešte jedna zaujímavá stavba - Sainte-Chapelle. Po približne kilometrovej prechádzke popri Seine sa dostanete k známej budove Invalidovňa (Les Invalides). Je to komplex budov v ktorých sa nachádzajú múzeá a pamiatky francúzskej vojenskej histórie, nemocnica a domov pre vojnových veteránov - invalidov, čo boli pôvodné účely budov.

Notre Dame

Notre Dame

Notre Dame

Invalidovňa

Invalidovňa

 

Botanická a zoologická záhrada Paríž

Paríž ma viacero verejných parkov a botanických záhrad. Navštívil som konkrétne Jardin des Plantes. Ide o pekné rozľahlé záhrady plné pokoja od rušného centra mesta. Asi 500 metrov západne sú ďalšie záhrady známe ako Luxemburské záhrady (Jardin du Luxembourg). Obe záhrady sú verejné a vstup do nich je bezplatný.

Jardin des Plantes

Zoologická záhrada v Paríži je situovaná trochu ďalej od hlavného centra mesta. Najbližšia zastávka k nej je Porte Dorée na linke 8. Rozlohou patrí k väčším zoo, aj druhovo je pomerne bohatá. V porovnaní so zoologickými záhradami v iných metropolách (Viedeň, Lisabon, Rím, Praha) mi prišla však najmenej zaujímavá. Napriek tomu ju odporúčam navštíviť. Zaujímavosťou v nej je takmer 65 metrov vysoká umelá skala známa aj ako Grand Rocher du Parc Zoologique de Paris.

Parc Zoologique de Paris

 

Panteón

Aj Paríž ma Panteón, historickú stavbu v Latinskej štvrti. V parížskom Panteóne sú pochované mnohé významné osobnosti z oblasti vedy, umenia a filozofie. Ak už budete pri ňom, nedá sa nevšimnúť zaujímavý kostol v jeho blízkosti. Ide o Church of Saint-Étienne-du-Mont.

Panteón

Panteón

Church of Saint-Étienne-du-Mont

Church of Saint-Étienne-du-Mont

Paríž samozrejme má ešte mnoho zaujímavých miest a pamiatok. Ale opäť platí, že za pár dní až týždeň nie je možné prejsť viac, či už po časovej stránke, alebo vašej fyzickej. Celkovo ide o drahé mesto a reštauračné služby stoja pomerne veľa, rovnako aj niektoré vstupy a atrakcie. Oplatí sa hľadať menšie obchodíky, prípadne známe reťazce, ktoré sú cenovo prijateľnejšie. Dohovoríte sa s angličtinou, ale nie úplne všade. Ak plánujete výlet do Paríža, je dobré tie najvyťaženejšie pamiatky ako Louvre a Eiffelovu vežu zarezervovať vopred aj niekoľkých týždňov. Väčšina obchodníkov a najmä rôznych automatov má v prevádzkach len možnosť platby kartou. Ak ste boli niekedy v tomto meste a máte niečo zaujímavé napíšte mi na niektorý z kontaktov. Prípadne si pozrite ešte niekoľko fotografií z olympijského Paríža 2024.

Paríž 2024

Recenzia hotela ATN *** (Paríž, Francúzsko)

Pridať komentár k článku